Informația dimineții pentru cinci milioane de pensionari: crește vârsta de pensionare, se recalculează pensiile speciale

de: Alexandru Puiu
21 12. 2022

Autoritățile române au obligația prin PNRR să rezolve probleme pensiilor speciale în România, iar un nou proiect legislativ include mai multe măsuri interesante în acest sens. Cei mai afectați de schimbări se pare că vor fi magistrații.

Pensiile aflate în plată ale magistraților vor fi recalculate în așa fel încât niciuna să nu depășească media veniturilor pe ultimele 12 luni consecutive de activitate, din ce se poate desprinde din proiectul legislativ de modificare a pensiilor speciale. În plus, tot vizavi de magistrați, vârsta lor de pensionare va crește la 65 de ani, comparativ cu 60 de ani în prezent.

Legea pensiilor, schimbări importante

Proiectul de act normativ modifică legea și în ceea ce privește statutul judecătorilor și procurorilor, legea privind statutul personalului auxiliar din instanțe, legea Curții de Conturi, legea privind corpul diplomatic, legea privind personalul aeronautic și legea funcționarului public parlamentar, conform Hotnews.ro.

Dincolo de particularitățile de fond ale legislației, noul proiect are în spate câteva inițiative cât se poate de clare:

  • Nicio pensie nu va mai putea depăși media veniturilor din 12 luni consecutive de activitate
  • Pensiile în plată ale magistraților se vor recalcula după principiul enunțat mai sus
  • Baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților, potrivit deciziilor CCR
  • Crește vechimea în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiție la minimum 25 de ani, fără perioade asimilate
  • Crește vârsta de pensionare la 65 de ani

În ceea ce privește pensiile de serviciu ale militarilor și polițiștilor, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat va fi realizată pornind de la media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 12 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut speciale, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie. Este important de reținut că această inițiativă trebuie întâi promulgată și publicată în Monitorul Oficial pentru a-și face simțite efectele în România.